De woningkenmerken en de grondigheid van de energetische renovatie bepalen de theoretische potientële energiewinst zoals door de EPC- of EPB-software berekend.
De werkelijke energiewinst hangt samen met de bewoners en hun energiegedrag:
Meestal is energiewinst niet de hoofdreden om een woning te renoveren, meestal zijn de hoofdredenen het oplossen van specifieke problemen en comfortverhoging. Ondanks het feit dat op dit moment (november 2021) het voldoen aan de energie- eisen nog geen verplichting is kunnen verbouwers er beter voor zorgen dat hun woning reeds 2050 proof is om later dubbele werken te vermijden.
Dus als u van plan een woning woning te renoveren hou dan rekening met de energetische prestaties waaraan in 2050 alle woningen zullen moeten voldoen.
De woning energetisch renoveren maakt ze net alleen klaar voor de toekomst, het levert naast een lagere energiefactuur een verhoogd wooncomfort op.
vochtproblemen
Vooraleer de woning energetisch te renoveren moeten alle bestaande vochtproblemen aangepakt worden.
Tevens moet de elektrische installatie in orde zijn vooral met de andere renovatiewerken te beginnen.
Bij en grondige reovatie wordt vaak de elektrische installatie vernieuwd en dan raad ik steeds aan om na te denken over een domotica ready installatie.
Alle stabiliteitsproblemen dienen opgelost te worden.
Voor bepaalde ingrepen zoals een groendak is het nodige om een stabiliteitsingenieur in te schakelen.
Om de juiste beslissingen te nemen is het aan te raden wat meer tijd in de voorbereidingsfase te steken omdat een met grondige voorbereiding niet alleen de woning beter aan je verwachtingen zal voldoen maar het kan uiteindelijk heel wat geld en tijd besparen tijdens de uitvoeringsfase.
Bij gewone renovaties is er geen verplichting om bestaande constructiedelen aan te pakken.
Er zijn enkel verplichtingen m.b.t. het isoleren van nieuwe, vernieuwde, verbouwde en nageïsoleerde constructiedelen bij renovaties met omgevingsvergunning.
De verplichtingen slaan op Umax-eisen of Rmin-eisen.
We spreken van na-isoleren wanneerer aan een bestaand constructiedeel dat het beschermd volume omhult een materiaallaag wordt toegevoegd met
een warmtegeleidingscoëfficiënt kleiner of gelijk aan 0.2 W/mK.
muur
Bij het vervangen van de draagconstructie van de muur moet de nieuwe scheidingsconstructie moet voldoen aan de maximale U-waarde.
Enkel een afwerkingslaag plaatsen of vervangen (bvbuitenpleisterwerk, een gevelbeplating, … ) wordt niet als ‘vernieuwen’ of ‘verbouwen’ beschouwd.
vloer
Bij het vervangen van de draagconstructie van de vloer moet de nieuwe scheidingsconstructie moet voldoen aan de maximale U-waarde van 0.,214 W/m²k of de minimale R-waarde.
Het plaatsen of vervangen van een vloerafwerking, chape … wordt niet als ‘vernieuwen’ of ‘verbouwen’ beschouwd.
dak
Het vervangen van de houten draagconstructie van de dakconstructie (kepers en/of gordingen) of van de plafondconstructie (naar een AOR). De nieuwe scheidingsconstructie moet voldoen aan de maximale U-waarde van 0,24 W/m²k.
raam
Ramen vervangen valt ook onder het vernieuwen of verbouwen van een scheidingsconstructie.
Er zijn geen EPB-eisen van toepassing voor U-waarden of ventilatie als een raam tijdelijk is weggehaald en op exact dezelfde plaats wordt teruggeplaatst of als enkel het glas is vervangen.
Om een goede binnenluchtkwaliteit te garanderen.
RenoDokter
Ommegangstraat 6
8755 Ruiselede
BTW: BE0692.802.011
Bankrekening BE13 7350 4878 6439
tel.: 0470/44 22 19
info@energetischrenoveren.be
copyright Renodokter 2021. All rights reserved.